19 January 2016

* Honey heart recipe(Medenjaci) *

Pozdraaaaav čitatelji :) Napokon sam se i ja javila.U zadnjem postu sam rekla da idem u susjednu državu na odmor pošto je raspust pa zbog toga nisam ništa pisala.Nadam se da razumijete.Inače,išla sam u Hrvatsku,na 13-14 dana.No to je sad nebitno...Žao mi je što tako dugo nisam pisala postove,iako sam pokušavala tamo naći neki način,ali ništa od toga.Do kraja raspusta ću napisati još 2-3 posta,a kada počne škola pisat' ću jednom ili dva puta sedmično,to je jer sam 9. razred i želim imati što bolji prosijek.Listajući danas početnu stranicu youtube-a ,našla sam orginalni recept za medenjake.Mislim da nema neko ili čak da postoji neko da ne voli medenjake :) Pa ja ću napisati recept,objasniti postupak i postaviti moje današnje slike.

Sastojci:


500 g prosijanog bijelog brašna,

125 g kristalnog šečera,
150 g meda(4 velike kašike),

3 jaja,
2 male kašičice sode bikarbone,
2 jušne kašike KOTANYI mješavine za medenjake,
2čokolade.

Ovaj zadnji sastojak,mješavina za medenjake,to možete kupiti u većim tržnim centrima ili npr. u Konzumu,inače to je prah koji daje pravi ukus medenjaka,proizvedeno je u Austriji.(na kraju ću staviti malu sličicu kako izgleda taj prah)

Priprema:Brašno,šečer,sodu bikarbonu i mješavinu za medenjake izmješati,dodati jaja i med (ako je gust,otopite ga na pari,potrebno je da bude tečniji jer se njime zamjesi tjesto) te umjesiti tjesto.Tijesto se mjesi 5 minuta da bi se dobila odgovarajuća smjesa,Ako vam je suho,ni slučajno nemojte ništa drugo dodavati osim meda,znači istopite ga i dodajte još malo.Tijesto treba da bude ljepljivo.Prekrijte ga sa prozirnom folijom i ostaviti pola sata da miruje.Radnu površinu posuti brašnom,razvaljati tijesto debljine 1-1,5 cm i izrezati kekse.Ja sam koristila kalupe srca,kruga,zvijezde i mede.Staviti ih na pleh obložen papirom za pečenje.Premazati sasvim malo mlijekom i peći na 175°c 7-8 minuta.Kada su se ispekli,isključite peć i ostavite ih par minuta da se ''izvuku''.
Čokolade otopite na pari i dodajte malo ulja.


Savjet:Ako želite,možete na sredini medenjaka probušiti malu rupicu i tu stavljati neki đem,ja jesam i bilo je mnogo ukusno..a kako bi lijepo izgledali,uzmite vilicu i zabodite medenjak sa strane te ga stavite iznad činije sa čokoladom,prelijte ga sa 1-2 kašike čokolade,neka stoji 5-6 sek.,čisto da bi se ostatak čokolade okapao i stavite u tasnu.
Ja sam uzela bijelu čokoladu i naribala na medenjake dok je ješ crna čokolade bila topla.


















Ovaj recept je preeeukusan,obavezno probajte :) Nadam se da vam se svidja :*


❤️xoxo,❤
 Muri

8 comments:

  1. Super post! Svida mi se recept.
    Kod vas jos traju praznici? Ja sam krenula u skolu pred tjedan dana. I kod nas ima samo 8 razreda (u Hrvatskoj XD)

    ReplyDelete
  2. Hvala ti :)Jeste,raspust još uvijek traje i to do 25.1. :) Eto,mi smo dobili 9 godina zatvora :) Ali taj zakon je trajao par godina i već od ove godine će se ukinuti devetogodisnja škola i biti će samo 8 razreda :*

    ReplyDelete
  3. Uuuh, od ovakvih prelepih slika sam ogladnela haha :D Predivno napisan post, samo tako nastavi :) <333

    www.neramisic.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala <3 Vjeuj mi i ja sam se iznenadila,jer sam mislila da je to obični recept,međutim to je najorginalniji recept ikad ! :)

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  4. Nice. i follow you on the blog, google+, thank you lachicchina.blogspot.com Bye

    ReplyDelete